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UPDATED AS OF 6 MAY 2020 
 
COVID-19: FAQS FOR THE CONSTRUCTION INDUSTRY 
Lift and Escalator Maintenance as Essential Services 
 

Q1: Are lift or escalator maintenance works considered as an essential 
service? 
 

A1. Lift and escalator maintenance works are essential services to maintain public 
safety. All firms (lift and escalator service contractors registered under the RW02 and 
RW03 categories of the BCA Contractors R egistration System) involved in the 
provision of maintenance services for lifts and escalators, including annual inspection 
for the renewal of Permit-To-Operate are exempted from the suspension, and you may 
continue to carry out such works when the work suspension is still in force.  
 
No permission from BCA is needed to carry out essential services. However, you must 
declare that you are providing essential services at https://covid.gobusiness.gov.sg 
 

Safe distancing practices must be in place, for employees who must work on site.  For 

work that can be done off site, such as backend operations, employees should 

telecommute.  

 

Q2. Besides regular lift and escalator maintenance, can lift and escalator 
technicians attend to breakdown, repairs and rescue calls? 
 
A2. Yes, all firms involved in the provision of maintenance services for lifts and 
escalators, which include attending to breakdown and rescue calls, as well as 
conducting urgent repairs, may continue to perform these services and operate from 
on-site premises, with safe distancing practices in place. 
 
Q3. Can annual testing of lift and escalator continue? 
 
A3. Yes, in order to maintain public safety, lift and escalator owners are still required 
to engage a registered lift / escalator service contractor to examine, inspect and test 
the lift/escalator, in the presence of a Specialist Professional Engineer (Lift and 
Escalator) (SPE(L&E)) to renew the permit to operate (PTO). SPE(L&E) and 
lift/escalator service contractors are listed as essential firms, which are exempted from 
suspension of activities at workplace premises, to provide essential services. 
 
Q4. Are installation works considered as an essential service? 
 
A4. All new lift and escalator installation works are required to cease with effect 
from 7 April 2020 to 1 June 2020, 2359 hours (both dates inclusive). All upgrading and 
modernisation works on existing lift and escalator shall also cease with effect from 7 
April 2020 to 1 May 2020, with the following exemptions: 

https://covid.gobusiness.gov.sg/
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a. On-going lift upgrading and modernisation works for residential buildings 
(including HDB flats and strata-titled residential buildings such as 
condominiums); 

b. On-going lift and escalator upgrading and modernisation works for medical 
institutions (such as hospitals and nursing homes); and 

c. On-going lift and escalator upgrading and modernisation works for MRT 
stations 

 
Please refer to the advisory for the lift and escalator industry here.  
 
Q5. Are owners allowed to postpone their servicing of lifts or escalators 
during this period?  
 
A5. Lift and escalator service contractors for lifts and escalators in operation, are 
still required to comply with the Building Maintenance and Strata Management (Lift, 
Escalator and Building Maintenance) Regulations 2016, during this period. 
 
Q6. Can owners temporarily shutdown their lifts or escalators during this 
period? 
 
A6. Owners may inform us of their intention to temporarily shut down their lifts or 
escalators through Form A if you have fulfilled the accessibility and fire safety 
requirements:  
 

a)  Under Section 22E of Building Control Act, the building owner is required to 
facilitate the access to, and use of, a building and its facilities by persons with 
disabilities (PWDs). At least one accessible lift shall be in operation at all times 
unless there are alternate means of accessible routes within the building or 
alternate accessible facilities for PWDs. Owners are advised to provide at least 
two lifts in operation at all times if there are two or more lifts in the building to 
ensure one of them is available if the another one is out of service. 
 

b) Under the Fire Safety Act, the building owner is required to maintain and ensure 
that all fire safety provisions like fire lift, evacuation lift etc. is to be operative as 
long as the building is in operation. In the event which you decide to completely 
shut down the building and not allow any occupants, all fire safety provisions, 
including fire lifts shall still remain live and operational. Evacuation lifts can be 
shutdown as long as they do not also serve as fire lifts. 
 

There are a few other points to note: 

a) For lifts/escalators which are stopped up to and including 90 days and still 
have valid Permit to Operate (PTO) at the time of resumption, owners shall 
engage a registered lift/escalator contractor to perform checks to ensure 
that the equipment are in a good working condition before the resumption of 
operations. Please also notify us of the resumption through Form B. (Form 

https://go.gov.sg/bca-advisory-lift-escalator-maintenance
http://go.gov.sg/bca-notification-temporary-stoppage-lifts-escalators
http://go.gov.sg/bca-notification-resumption-lifts-escalators
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B to be filled in and submitted by the appointed lift/escalator contractor who 
conducted the checks stipulated in Form B) 
 

b) For lifts/escalators which are suspended for more than 90 days or no longer 
have a valid PTO at the time of resumption, owners are required to apply for 
new PTO together with the necessary forms for re-commissioning the 
lifts/escalators.   

 

During the period of temporary stoppage, periodic maintenance is not required to be 

conducted. 

 
Should there be further enquiries, please write to the following: 

• regarding accessibility requirements: bca_ud@bca.gov.sg 

• regarding fire safety requirements: SCDF_QP_Consultant@scdf.gov.sg 

• regarding PTO matters: BCA’s Online Feedback Form at 
https://www.bca.gov.sg/feedbackform 

 
Q7. Following a temporary stoppage of the lift/escalator, what are the 
necessary checks that need to be completed before I can resume operations? 
 
A7. A registered lift/escalator contractor shall be engaged to perform checks to 
ensure that the equipment are in a good working condition before the resumption of 
operations, if the lift/escalators have been stopped for 90 days or less and still have a 
valid Permit to Operate (PTO). 
 
The checks must include, but is not limited to, the requirements set out in Part 1 and 
Part 2 of the First Schedule of the Building Maintenance and Strata Management (Lift, 
Escalator and Building Maintenance) Regulations and a hot test of the equipment. The 
hot test will include checking the door opening and closing sequence on every floor 
for lifts, and operating for a period of time for escalators. The number of cycles for the 
hot test is to be decided by the contractor. 
 
After the checks have been conducted, please also notify BCA of the resumption 
through Form B. 
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